Psicologia sistèmica i Coaching

Durant aquest període de confinament
SESSIONS ONLINE
** 20 % descompte **

608 77 26 36

Inconscient i arquetips

Inconscient i arquetips

T’ha passat, a vegades, que vols fer una cosa i no hi ha manera d’aconseguir-ho, només sorgeixen entrebancs que t’ho impedeixen; o que desitjaries no fer certes coses o no tenir certes reaccions, i no pots evitar-ho? Quan, tant per activa com per passiva, hi ha quelcom que es repeteix a la nostra vida d’una manera quasi inexorable, segur que hi ha algun patró inconscient que ens està condicionant i que no ens permet aconseguir el que voldríem.

Aquests patrons actuen com a programes ocults i invisibles que condicionen la nostra conducta. El seu origen es troba, generalment, en la història transgeneracional familiar, que es condensa en forma de creences internes.

Les nostres creences són com guardes fronterers: ens diuen amb què sí i amb què no podem passar la frontera de l’acció. Dit en altres paraules, constitueixen els nostres permisos interns: “sóc incapaç de tenir una parella estable”, “no em mereixo que m’estimin”, “tot ho faig malament”, “és terrible equivocar-se”, “sol/a no me’n sortiré”, “les necessitats dels altres són més importants que les meves”. Aquests pensaments i molts altres, que passen pel nostre cap com llamps, són fruit de les creences que portem gravades a foc en cadascuna de les nostres cèl·lules del nostre cos (més concretament a les neurones). Tot pensament paga un peatge. El cost d’arrossegar creences limitadores és molt gran.

Per això cal revisar sempre les nostres creences més profundes i posar-les en entredit. Clar que això no sempre és fàcil. De vegades necessitem l’ajuda d’un bon professional que ens ajudi a descobrir-les, ja que tenen tendència a amagar-se sota muntanyes de justificacions. Com més inconscient és una creença, més poderosa esdevé.

L’estudi de l’inconscient em fascina. Un llibre que us recomano i que em sembla d’allò més interessant és “¿Por qué hacemos lo que hacemos?: el poder del inconsciente”, de John Bargh (Ediciones B, 2018). Aquest prestigiós psicóleg americà ha realitzat nombroses investigacions per arribar a conclusions irrefutables. Amb les seves pròpies paraules: “Aunque nos ha ayudado a sobrevivir y prosperar, el subconsciente nos puede descarrilar si no somos conscientes de su influencia. El inconsciente está constantemente guiando nuestra conducta.”

Com a psicòleg, cada dia veig de quina manera tan colpidora els programes inconscients afecten la vida dels meus clients. Descobrir-los i transformar-los és una tasca inajornable per a aquelles persones que volen fer un gir important a la seva vida o al seu caràcter.

Una eina que estic desenvolupant i cada dia utilitzo més és el coaching d’arquetips. Els arquetips són models mentals, construïts col·lectivament –bé per la cultura social en la qual estem immersos, bé per les experiències del clan familiar al qual pertanyem–, que condicionen la nostra manera de percebre la realitat. Detectar quins són els arquetips que ens representen i poder dialogar amb ells, per fer-los els nostres aliats, transforma les nostres creences limitadores en potenciadores.

¿Et sents com el guerrer o la guerrera? ¿Quin preu pagues per estar sempre en guerra, contra tu mateix o els altres? ¿Et sents com un/a màrtir? ¿Què necessites acceptar i potenciar per a deixar de creure-t’ho i comportar-te com a tal? ¿O potser t’identifiques amb el nen o la nena ferit/da, el/la mestre/a, la víctima o l’explorador/a? Jo treballo amb 44 arquetips diferents i t’asseguro que els resultats són sorprenents i reveladors.

Com deien els antics, “per conèixer el món, primer t’has de conèixer a tu mateix”.

(Photo Thanks: Wonderlane on unsplash)

Comparte el artículo:

Uso de Cookies Usamos cookies para proveerte del servicio y funciones propuestas en nuestra página web y para mejorar la experiencia de nuestros usuarios.   
Privacidad