Psicologia sistèmica i Coaching

Durant aquest període de confinament
SESSIONS ONLINE
** 20 % descompte **

608 77 26 36

Llegir per comprendre el món

En altres articles us he parlat d’una eina educativa molt important: el joc. A través del joc, tant competitius com cooperatius, creem vincles saludables amb els fills i els ajudem a desenvolupar habilitats socials relacionades amb l’empatia, la motivació, la tolerància a la frustració, etc. Avui us vull parlar d’una altra eina educativa fonamental: la lectura.

Cada 5 anys s’elabora l’informe PIRLS (Estudi Internacional de Progrés en Comprensió lectora) a càrrec de la IEA (International Asssociation for the Evaluations of the Educational Achievement). Del darrer estudi, que es va publicar a finals de l’any passat, es constata que els nens i les nenes de quart de primària (de 8 a 9 anys), els pares dels quals llegeixen amb ells a casa, porten aproximadament mig curs d’avantatge respecte als que no ho fan. Les nenes, en general, porten avantatge respecte als nens, precisament per la seva millor comprensió lectora.

Llegir és una activitat que fomenta el desenvolupament psíquic de la persona. De fet, l’evolució cognitiva de l’espècie humana i el llenguatge han anat sempre junts. Com deia Edward Sapir, un important lingüista nord-americà: “El llenguatge és el motlle del pensament”. Una conseqüència important d’aquesta premissa és que la manera com parlem als nostres fills incideix directament en la seva manera de pensar, sobre el món i sobre ells mateixos.

Així, doncs, la lectura aporta enormes beneficis en el desenvolupament cognitiu dels nostres fills. La lectura de contes i de literatura adaptada a la seva edat desenvolupa la imaginació, que és una facultat mental imprescindible per resoldre problemes (no només acadèmics, sinó també de la vida quotidiana). La imaginació obra la nostra ment a buscar alternatives, a entendre el pensament dels altres i potencia la nostra creativitat i el pensament divergent. Avui dia es considera que el pensament divergent o lateral, que permet relacionar idees i processos de forma creativa, per trobar alternatives a la resolució d’un problema, és tant o més rellevant que el lògic. La lectura potencia aquest tipus de pensament, a més d’aportar cultura, diversió i fomentar la capacitat de conversa.

Ajudar als vostres fills a què estimin la lectura i gaudeixin amb ella també els ajudarà a no caure en addicions a les pantalles, als vídeojocs i a les xarxes socials addictives com Instagram o TikTok, que tenen una “filosofia” que incita al consum ràpid i sense criteri de la informació (Infinite Scrolling). Planteu bones llavors educatives i, especialment a la nit, que és quan la ment es troba més sensible i oberta, llegiu una bona estona amb ells.

Comparte el artículo:

Uso de Cookies Usamos cookies para proveerte del servicio y funciones propuestas en nuestra página web y para mejorar la experiencia de nuestros usuarios.   
Privacidad